Nowa funkcja na Facebooku sieje postrach wśród stalkerów! Łatwo "dać się przyłapać"

Dla wielu dokładne przeglądanie profili znajomych na portalach społecznościowych (często też całkiem obcych osób) jest codzienną "przyjemnością". Nowa funkcja, którą proponuje Facebook, może jednak zdecydowanie ograniczyć takie działania. Postrachem sieciowych stalkerów staje się bowiem - wydawałoby się niewinny - przycisk "Hello". Dlaczego? Umieszczony w dość wyeksponowanym miejscu, tuż obok przycisku "Wiadomość", ma za zadanie przywitać nas z osobą, której profil właśnie przeglądamy. Klikając na niego spowodujemy, że nasz znajomy (bądź jeszcze nieznajomy :)) otrzyma powiadomienie, że do niego pomachaliśmy. Coś Wam to przypomina? To jakby nowa wersja popularnej niegdyś "zaczepki". Tylko, że w przypadku "Hello" łatwo o wpadkę. Użytkownicy już skarżą się na to, że przez miejsce, w którym znalazł się nowy przycisk, a także przez jego jego wielkość najedli się wstydu, niechcący "machając" do swoich znajomych i tym samym dekonspirując się. Pomachanie można cofnąć, a podglądany przez nas użytkownik nie zobaczy go, ale tylko wtedy, gdy nie będzie aktywny! Skąd pomysł na taką funkcję? Facebook chce w ten sposób poprawić komunikację między użytkownikami. Co Wy na to?

HellonaFacebookuFacebookonline